Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Καρφούρ –Μαρινόπουλος DIA,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, χαιρετίζει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΚΑΡΦΟΥΡ, που από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, μέσα από πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα,  Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και με άλλους τρόπους, είπαν ένα βροντερό και κατηγορηματικό όχι, στις προθέσεις της Εταιρείας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας αλλά και έδειξαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον, τις βασικές τους ανάγκες.


Όχι μόνο απέρριψαν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων αλλά και δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε όσες και όποιες κινητοποιήσεις και αν χρειαστεί, σε περίπτωση που η ΚΑΡΦΟΥΡ επιμείνει στις προθέσεις της.
Η επιχείρηση παρόλα αυτά και παρόλο που υπάρχουν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, με τελείως προκλητικό τρόπο, ζητά από τους εργαζόμενους, με διάφορα τερτίπια και απειλές, να συναινέσουν με την υπογραφή τους στην μείωση των αποδοχών τους κατά 10%, βάζοντάς τους μάλιστα να υπογράψουν και σε σχετικές καταστάσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν κανενός είδους χαρτί με την επιχείρηση και αυτοί που τυχόν ξεγελάστηκαν και έχουν υπογράψει σε καμία περίπτωση να μην υπογράψουν την τροποποίηση της σύμβασής τους.
Καλούμε δε την εταιρεία να σταματήσει αμέσως αυτές τις μεθόδους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρει απέναντί της την καθολική αγωνιστική αντίδραση όλων των εργαζομένων.


  • Να σταματήσουν οι απολύσεις.
  • Να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα καταστήματα.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε 8ωρες και αορίστου χρόνου.
  • Απομονώστε τους μηχανισμούς της εργοδοσίας σε κάθε κατάστημα που με εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα μαζεύουν υπογραφές για "οικειοθελή" μείωση μισθών και δικαιωμάτων.
  • Είναι αισχρό συκοφαντικό ψέμα που στοχεύει στη διάσπαση και στην απομάκρυνση από το σωματείο ο ισχυρισμός ότι το σωματείο έχει συμφωνήσει με την εργοδοσία για τις μειώσεις.
  • Το σωματείο μας ούτε δέχτηκε, ούτε πρόκειται να δεχτεί τον παραλογισμό της εργοδοσίας που λέει στους εργαζόμενους « αυτοπυρποληθείτε εσείς για να διατηρήσει η Carrefourτα κέρδη της και την ανταγωνιστική της θέση.

Είναι ψέμα ότι θα σταματήσουν σε αυτή τη μείωση.

Πάνω σε αυτή τη μείωση θέλουν να πατήσει η νέα μείωση των ατομικών συμβάσεων μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης- οι νέες μειώσεις μισθών που προβλέπει το μνημόνιο, οι νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας που απαιτεί ο αυξανόμενος ανταγωνισμός της Carrefour  με τους ανταγωνιστές της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου καλεί όλους όσους κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας υπέγραψαν, να αποσύρουν και να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους.
Σε δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα (Ελληνικό, Λάρισα, Άρτα, Γιάννενα) οι συνάδελφοί μας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις κατά κατάστημα, κατά παράρτημα απορρίπτουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, αρνούνται να υπογράψουν.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο Εμπόριο δεκαετίες είχαν και εξακολουθούν να έχουν τεράστια κέρδη.
79 αλυσίδες supermarketαύξησαν τον τζίρο τους το 2010 από τα 9,488 δις ευρώ στα 9.608 δις.
Η Carrefour, ο Βασιλόπουλος, ο Βερόπουλος, ο Σκλαβενίτης, η Μετρό, ο Μασούτης, τα Lidl είναι μεταξύ των αλυσίδων με τους υψηλότερους τζίρους. Επιχειρήσεις που καρπώνονταν και εξακολουθούν να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών.
Παρ’ όλα αυτά, η Carrefour, όπως και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν καθημερινά τις τιμές των προϊόντων τους και την ίδια ώρα επιτίθενται ανεξέλεγκτα στους ελάχιστους μισθούς και στα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.
Στη Carrefour γενικεύεται η μερική απασχόληση( 70%), η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι απολύσεις. Στόχος και επιδίωξη είναι ένας και μόνος:
Να φορτώσουν τη δική τους κρίση στις δικές μας πλάτες. Γι’ αυτό καμιά υποχώρηση στους εκβιασμούς της και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Εμείς λειτουργούμε τα καταστήματα- χωρίς εμάς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους που ψωνίζουν στα καταστήματα της Carrefourκαι που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους εκβιασμούς να μας συμπαρασταθούν, να δώσουν μαζί μας αυτή τη δύσκολη μάχη.
Η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων είναι ενιαία από εργοδότες- κυβέρνηση- Τρόικα. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων.

Ένας για όλους και όλοι για έναν.

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα!δεν ξερω αν ηδη το γνωριζετε αλλα τα σουπερ μαρκετ Καρφουρ-Μαρινοπουλος προχωρανε σε απολυσεις 3-4 ατομων απο καθε καταστημα γεγονος που δεν πρεπει να γινει ανεκτο...η πληροφορια αυτη ειναι εγκυρη καθως ηδη εχουν αρχισει να γινονται απολυσεις.Τι σκοπευει να κανει το σωματειο σας για την κατασταση αυτη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα!δεν ξερω αν ηδη το γνωριζετε αλλα τα σουπερ μαρκετ Καρφουρ-Μαρινοπουλος προχωρανε σε απολυσεις 3-4 ατομων απο καθε καταστημα γεγονος που δεν πρεπει να γινει ανεκτο...η πληροφορια αυτη ειναι εγκυρη καθως ηδη εχουν αρχισει να γινονται απολυσεις.Τι σκοπευει να κανει το σωματειο σας για την κατασταση αυτη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ BAZAAR EINAI TO ΣΥΧΡΟΝΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΓΚΕΣΤΑΜΠΙΤΕΣ. ΑΛΗΤΕΣ, ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΒΛΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ BAZAAR. ΠΛΑΚΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή